Hieronder vind je een overzicht van onze mogelijkheden.
Een weekend bevat meestal een combinatie van een aantal van deze activiteiten.
Watersport

» meer...
Klimmen/
Abseilen

» meer...

het "Web"

» meer...

Vliegende Hollander

» meer...
Het 'Foppenbos'

» meer...
Knuffelpaal

» meer...
Ligfietsen

» meer...
Mountain-
biken

» meer...
Paardrijden

» meer...
Trapezejump

» meer...
Parasailen

» meer...
Speleologie

» meer...
Survival

» meer...
Toggelen

» meer...
Kayak
weekend

» meer...
Boogschieten

» meer...
       


Watersport

In de periode van oktober tot en met maart mag er op de Ourthe gevaren worden. We kunnen dan het water op in een kajak (1-persoons) of canadese canoe (2-persoons).

De wiebelige kajaks zijn een ware uitdaging om de Ourthe (wildwaterklasse II) te bedwingen. Ben je toe aan een nieuwe huwelijkse uitdaging, stel elkaar dan eens op de proef door gezamenlijk in een canoe te gaan zitten. Nu zal blijken wie de echte stuurman/vrouw van jullie tweeën is.

 

De tocht...

...over het water voert je langs de mooiste gedeelten van de Ardennen. We leggen zo'n kleine 14 km af, en daar doen we, afhankelijk van... uh.... nou ja, het omkiepen zullen we maar zeggen, 2 tot 2,5 uur over.

» terug naar boven


Abseilen

Daar sta je dan. Bovenop een 40 meter hoge richel. En nu moet je je overgeven aan de instructies van de begeleiding en 60 meter touw.

Het zweet parelt op je voorhoofd en je denkt: "Shit, dit is hoog man! Ik doen het niet!"

Dan na aandringen verplaats je je gewicht achterover en is er alleen nog die gapende afgrond onder je. "Niet kijken!" Ja, je hoort het wel, maar je gevoel zegt anders.


 

3 Meter lager roep je plotseling naar je lotgenoten die nog moeten: "DIT IS ECHT GAAF!" en voorzichtig waag je je aan je eerste sprongetje. Wie had ooit gedacht dat je dit zou doen?! Nu maar hopen dat ze er een foto van hebben gemaakt, want anders geloven ze dit thuis nooit! 

Snel weer omhoog klauteren en nog eens.

» terug naar boven


Boogschieten

Denk niet te min over deze sport. Je voert hier als het ware een gevecht met jezelf.

Terwijl je de pijl op de gespannen pees hebt staan, wacht je op het ideale moment. Houd je adem in en laat los! Begon je toch op het laatste moment weer een beetje te trillen, of keek net niet onder de juiste hoek ...

 

... over de pijl. In ieder geval was het weer mis! Maar je weet het zeker "de volgende gaat geheid in de roos!

» terug naar boven


Vliegende Hollander

Daar hang je dan met je buik enkele decimeters boven de grond. De overige deelnemers pakken een touw en beginnen als gekken te trekken en voor je het weet hang je op 12 meter hoog naar beneden te kijken.

Hoewel je vanaf hier alles in eigen hand hebt....

 

... moet je toch nog een paar keer slikken voordat je aan de "release" durft te trekken. Dan suis je met een noodgang de grond tegemoet om deze op enkele centimeters te missen. Cool man!

» terug naar boven


Het Foppenbos

Veel van de op deze pagina omschreven aktiviteiten vinden plaats in het Foppenbos. Het is tevens het organisatorisch centrum van de stichting.

Hier huizen Jan & Gijsje, en ook de instructeurs vinden hier gedurende het weekend onderdak. Verder hebben we hier ook de opslag van alle materialen.

 

Je vindt hier ook meestal nog wel enkele projekten waar aan gewerkt wordt.

Kortom, het is een bedrijvig middelpunt.

» terug naar boven


Knuffelpaal

Mocht de omschrijving je op verkeerde gedachten brengen lees dan mar even verder.

Eén voor één moeten 3 tot 4 deelnemers proberen plaats te nemen op een plateau van slechts 30x30 cm. Het zal nog niet meevallen om de paal te beklimmen, laat staan er met zo veel mensen op te staan.

 

Als dat uiteindelijk gelukt is, moet er gemanouvreerd worden om elkaar alleen aan de handen in balans te houden.

Natuurlijk staat veiligheid voorop en doe je dit gezekerd.

» terug naar boven


Ligfietsen

Jaha, dat is even wat anders! Of je stapt gewoon op een fiets en rijdt weg, of je gaat eerst makkelijk achterover leunen terwijl je 2 voeten op de grond rusten. Dan zet je één voet op een pedaal, zet dan aan, en... probeert de andere erbij te trekken.

Jammer! Je dondert gelijk om. Als je dit nog nooit gedaan hebt is het een heel aparte ervaring.

 

We hebben 10 ligfietsen waarmee jullie naar hartelust kunnen oefenen, en... geloof het of niet... jullie route gaat - heen of terug - voor 80 procent bergaf.

» terug naar boven


Mountainbiken

Inmiddels heeft bijna iedere instructeur wel een eigen route uitgezet, dus er is keuze volop om je spieren eens optimaal te kastijden.

In tegenstelling tot wat iedereen denkt, gaat het er bij ons niet om als eerste boven te komen, of als een idioot naar beneden te denderen. Het is ons er vooral om te doen om met een beetje kracht en een hoop behendigheid het eindpunt op de bike te bereiken.

 

Onder begeleiding, dan wel met GPS, wordt je door een mooi stuk natuur gevoerd. En, geloof me, als je dit gedaan hebt, overweeg je gelijk toch wat regelmatiger op de fiets te gaan zitten!
Echt een heel mooie ervaring.

» terug naar boven


Paardrijden

Sommige deelnemers van de groepen die jaarlijks terugkomen, doen dat alleen voor het paardrijden.

Niets is namelijk zo mooi als een "vrije" rit op ijslands paard door de ongerepte natuur. Dat is even wat anders dan een ritje op zo'n manegepaard waarbij je alleen maar achter je voorganger mag aansjokken.

 

De IJslanders zijn kleiner dan gewone paarden, dus ook ideaal om er angsten mee te overwinnen. Pas echter op! Ze zijn dan wel klein, maar ook heel sterk. En hun eigen wil mag je vooral niet onderschatten.

» terug naar boven


Trapezejump

Nadat je eerst met de grootst mogelijke moeite boven op een paal bent geklommen, sta je te balanceren op het slechts 25 cm grote platformpje.

Je staart voor je uit naar de trapeze die daar ergens verderop voor je klaarhangt. Het is de bedoeling dat je van die paal naar de trapeze duikt en vervolgens er aan gaat hangen.

 

Je hersens weten donders goed wat de bedoeling is, en zo groot is de afstand nu ook weer niet. Maar waarom gaan je benen nu ineens zo trillen?

Weet jij je angst te overwinnen?

» terug naar boven


Parasailen

In een harnas waaraan een parachute is bevestigd, wordt je door een lier vanaf de gron omhoog getrokken. Voor je het weet hang je op 50 meter hoogte naar je collega's beneden te schreeuwen dat het geweldig is.

Ook voor mensen met hoogtevrees een fantastische ervaring. Hoewel ze dat waarschijnlijk niet zullen geloven als ze het niet eerst hebben uitgeprobeerd.

 

Bij deze aktiviteit zijn we vaak afhankelijk van het weer.

Regen, of te harde wind zijn hier de spelbrekers. Maar als het even kan wordt er vanuit de organisatie alles aan gedaan om iedereen op deze ervaring te trakteren.

» terug naar boven


Speleologie

Waarschijnlijk niet echt een bezigheid voor de claustrofobisch aangelegden onder jullie. Aan de andere kant misschien een mooie gelegenheid om hier overheen te komen.

We hebben de beschikking over verschillende grotten. Onze instructeurs leiden je hier door nauwe passages, gangen waar je moet kruipen, en plekken waar je moet abseilen.

 

Als je dit één keer gedaan hebt wil je geheid de volgende keer weer.
Houdt er rekening mee dat alle grotten zich een dik half uur van ons "episch centrum" verwijderd ligt, dus hier moet je met de auto naar toe.

» terug naar boven


Toggelen

Dit onderdeel staat ook wel bekend als "gaffeln". Over een afstand van een kleine 100 meter hebben we een touw boven de Ourthe gespannen. Het is de bedoeling dat je met een katrol van 30 meter hoogte van de ene kant van de Ourthe, naar ruim 25 meter lager aan de overkant van de Ourthe rolt.

Abseilen is al iets, maar dit mag er ook zijn.

 

Wil je toevallig nog een keer (want dit was toch wel subliem, zeg je dan aan de overkant)? Dan steek je toch gewoon even de Ourthe terug over, we staan op je te wachten!

» terug naar boven

Het "Web"

Dit onderdeel is in het voorjaar van 2003 aangelegd.

Wil je stoere praat horen verstommen en bikkels zien trillen? Probeer deze dan eens.

Vanaf een plateau op ongeveerd 5 meter hoog, spring je naar een web wat 3 meter van je af hangt. Donders! Vanaf de grond leek het zo laag en zo simpel, maar nu je hierboven staat weet je niet of je de zaak hebt onderschat en jezelf overschat.

 

"Komop, nu!" zeg je tegen jezelf en telt in gedachten tot 3. Nee.... weer niet. Opnieuw moed vergaren en met een 1, 2, 3 in godsnaam de laatste poging.

Bewonderend applaus van de toeschouwers. Wie is de volgende? Jij weet inmiddels wat het was.

» terug naar boven


Kayakweekend - UITGESTELD
(door te lage waterstand van de Ourthe moet de datum nog worden vastgesteld)

Dit is géén vast weekend-onderdeel. Uiteraard kan dit alleen plaatsvinden bij aanmelding van voldoende deelnemers en alleen in die periode dat er geen vaarverbod geldt.

Deze weekenden zijn bedoeld voor beginnende kayakkers die nieuwsgierig zijn naar deze tak van sport.
De belangrijkste technieken komen uitgebreid aan de orde. Ook licht gevorderden komen hier aan hun trekken.
Zo leer je onder meer de stuur-, steun en correctieslagen. Ook leer je tijdens een kayak tocht  omgaan met stromend water, stroomversnellingen, keerstromen en er wordt aandacht besteed aan het inschatten en omzeilen van hindernissen. 

Bij iedere activiteit wordt de aanduiding beginner, licht-gevorderd en/of gevorderd gebruikt:

Beginner : geen kajak ervaring
Licht gevorderd : 1 of 2 wildwater kajakcursussen gevolgd en je kunt redelijk keerstromen varen en traverseren en/of gelijkwaardige ervaring zelf opgedaan.

Voordat je aan de kayaktocht begint, wordt er geoefend op het droge, geven we nog wat basisinstructies en zal de aandacht worden gevestigd op de veiligheidsaspecten. 
Daarna wordt dit alles op het water uitgeprobeerd.
Hieronder vind je het programma voor een kayakweekend.

Wie kan er meedoen?
• Iedereen kan meedoen vanaf 16 jaar.
• Je moet natuurlijk wel goed kunnen zwemmen.

Ook moet je conditie op peil zijn, want tijdens het varen moet er af en toe goed doorgepeddeld worden

Wat heb je ervoor nodig?
Warme kleding of een neopreen pak wordt aanbevolen. Draag hierover een kajak-anorak. 
Aan je voeten doe je stevige gympen of neopreen schoenen. 

Voorwaarde is dat je onder alle omstandigheden warm blijft en je goed kunt bewegen. Wat je dus in ieder geval bij je moet hebben is een neopreen pak. Zorg hier zelf voor!

Als je niet over een kajak beschikt kun je bij ons een kajak huren. Een complete kajakuitrusting is dan bij de prijs inbegrepen (peddel, zwemvest, spatzeil en helm). 

Programma
Op vrijdagavond verwachten we je tussen 20.00 en 22.00 uur. 
• Op zaterdagochtend staat om 08.30 uur het ontbijt klaar en maakt ieder een eigen lunchpakket. 
• Om 9.30 uur is het tijd voor actie: je krijgt les van instructeurs die zorg dragen voor een goede opbouw van het programma op elk niveau.
• Na alle inspanningen staat er om 19.00 uur een voedzame warme maaltijd klaar.

Zondag
• Wederom om 08.30 uur ontbijt en lunchpakket klaar maken. 
• We varen vandaag tot ongeveer 15.00 uur, zodat iedereen op tijd naar huis kan vertrekken
INCLUSIEF / EXCLUSIEF
Inbegrepen:


Niet inbegrepen:
Duur:
Aantal deelnemers:
Begeleiding:
Accommodatie:
Geschikt voor:
Data:
Prijs:
Korting eigen kajak+uitrusting:

Instructie in kleine groepen, gebruik kayak, wildwateruitrusting (peddel+vest+helm), informatie, 2 overnachtingen (slaapzak meenemen), alle maaltijden. Vervoer van kayaks tijdens weekend
Vervoer naar de ardennen en naar huis, consumpties.
Van vrijdagavond t/m zondagmiddag
Gemiddeld 5 personen per instructeur
Instructeurs van TST - Harderwijk
Camping Pont de Bergueme (blokhut)
‘beginners’ en ‘ervaren beginners’
In overleg
150 euro
30 euro

» terug naar boven

Survival trektocht (omstreeks juli)

Dit is géén vast weekend-onderdeel.

Dit is echt uitdaging voor hen die denken alles te hebben gedaan.
Hier heb je het natuurlijk over de ultieme outdoor-aktiviteit. Met een minimum aan comfort en bagage word je op donderdagavondgedropt op een plek alwaar je de eerste nacht in de open lucht zult doorbrengen. De 2 daarop volgende dagen zul je een traject moeten afleggen aan de hand van kaart, kompas en GPS.

De volgende morgen vroeg uit de veren. Je onbijtje, inklusief kopje thee (jakkes!) staan vanzelfsprekend niet klaar. Dit wordt buffelen....

Je hebt de eerste dag een behoorlijke afstand af te leggen. Navigerend op kompas, GPS, en wat er maar aan te pas mag komen

Op het bivak, je 2e overnachtingspunt, zul je pas echt genieten van boven een kampvuurtje gekookte soep. Ook zul je deze avond de voorbereidingen treffen om je brood voor de volgende ochtend te bakken. Wederom boven een kampvuurtje.
Volledig afgepeigerd, maar voldaan door het buiten zijn en opgedane zelfvertrouwen, voel je op het eindpunt "Het Foppenbos" plotseling je voeten niet meer. Alle leed is vergeten en vergeven.

 

 

Wie kan er meedoen?.
Iedereen die een stevige wandeling kan maken en in staat is om te improviseren.

Natuurlijk is het handig om op tochten, waarbij je vaak op elkaar bent aangewezen, geen 'einzelganger' te zijn, en vooral elkaar bij kunt staan.


Man, dit is pas echt een ervaring die je in woorden aan anderen niet kunt omschrijven. Dit moet je meegemaakt hebben om over mee te kunnen praten.


Wie gaat het volledige traject volmaken?

Programma
Op donderdagavond verwachten we je tussen 20.00 en 22.00 uur in Beaulieu (Foppenbos)
• Diezelfde avond word je gedropt op het 1e overnachtingspunt. 
• In de loop van zaterdag zul je het eindpunt bereiken

INCLUSIEF / EXCLUSIEF ... kosten: € 45,-
Inbegrepen:


De begeleiding zorgt voor de ingredienten voor een warme hap op vrijdagavond en een ontbijt op zaterdagoachtend.

 

» terug naar boven